Foto: TT

Skottskadade mannen i Luleå: Fanns ingen hotbild mot polisen som sköt mig

Uppdaterad
Publicerad

I lördags sköts en bilförare i Luleå i bröstet efter att denne ska ha kört på en polis. Nu kan SVT avslöja att det färdades ytterligare en person i bilen – och den skjutne tillbakavisar polisens uppgifter kring skottlossningen.

– Det var inte befogat att avlossa ett skott mot honom, säger hans advokat Magnus Söderlind.

Utredningen kring det uppmärksammade ärendet i Luleå fortsätter. Det var i lördags som polisen gick ut med uppgifter att en förare kört på, eller försökt köra på, en polisman som i sin tur drog tjänstevapnet och sköt mannen i bröstet.

Två vittnen såg händelsen

Det pågår två parallella utredningar där de två inblandade förekommer, som misstänkt i den ena och målsägare i den andra. SVT Nyheter kan nu berätta att det även finns två vittnen till händelsen.

– Ena vittnet är en polis och det andra färdades i den misstänktes bil, säger Joseph Ricken, som leder förundersökningen där bilföraren är misstänkt.

Advokaten: Fanns ingen risk för polisens liv

Det har snart gått en vecka sedan skjutningen och den skottskadade mannens tillstånd har stabiliserats. Nu ger han, via sitt ombud, sin bild av händelseförloppet och den bilden skiljer sig kraftigt från polisens.

– Jag kan inte gå in på några detaljer på grund av förundersökningssekretess. Men han är väldigt tydlig med, att när han blev skjuten, fanns det ingen hotbild eller risk för fara för polismannen som avlossade skottet, säger advokaten Magnus Söderlind.

”Har inte kört på eller försökt köra på polismannen”

Enligt mannen förflyttade sig inte heller bilen på det sätt som polisen gått ut med. Men Magnus Söderlind vill inte kommentera om bilen rörde sig eller om den stod helt still.

– Men han har inte kört på eller försökt köra på polismannen.

Så vad hände då?

– Det kan jag inte gå in på.

Hur mår din klient?

– Han mår under omständigheterna bra och är glad över att vara vid liv. Men tillståndet är allvarligt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.