Sveaskog ansöker om skyddsjakt på älg

Uppdaterad
Publicerad

Sveaskog ansöker om tillstånd för skyddsjakt på drygt 30 älgar i Harads i Bodens kommun. Syftet är att förhindra betesskador på skogen. Ansökan hanteras av Länsstyrelsen i Norrbotten.

Sveaskog beskriver hur återkommande betesskador av älgar vintertid innebär att bolaget inte kan uppfylla vare sig skogsvårdslagen eller företagets egna skötselmål i de aktuella områdena.

Problem för skogsägare

Skogsbolaget anser också att nuvarande förvaltningssystem inte klarar av att hantera problemet med vandringsälg och koncentrationsområden då jakttiden på älg i normalfallet är slut innan älgarna når vinterbetesområden.

– Skyddsavskjutning är den sista åtgärden för att kunna komma till rätta med de omfattande betesskadorna kopplade till vandringsälg. Som det ser ut nu så planterar vi nya plantor som sedan älgarna äter upp vintertid och vi får vite från Skogsstyrelsen för att vi inte lyckas uppfylla lagkravet om återplantering, säger Mikael Lundberg, skogsvårdschef på Sveaskog.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.