Foto: Fredrik Sandberg, TT

Naturvårdsverket vill se ökad jakt på älg

Uppdaterad
Publicerad

Älgarna orsakar stora skador på skogen, nu föreslår Naturvårdsverket flera olika åtgärder för att öka avskjutningen.

I genomsnitt sköts 87 procent av de tilldelade älgarna under 2017/2018. Fler älgar i skogen innebär att betesskadorna på tallungskog ökar. Naturvårdsverket konstaterar i sitt förslag till ändrade jaktregler att det är ett problem att avskjutningsmålen inte uppfylls. Verket vill därför att jakttiderna ska vara ”så långa som de biologiska ramarna medger”.

Jakt under brunsten

I norra delarna av Sverige görs ett uppehåll i jakten under älgarnas brunsttid. Detta vill nu Naturvårdsverket ändra på genom att ta bort Länsstyrelsernas möjlighet att införa den här typen av begränsningar. Vilt ska inte jagas under dess parnings- och uppfödningsperioder konstaterar förslagsskrivarna, men ”detta kan undantagsvis behöva åsidosättas när det är motiverat utifrån ett samhälleligt perspektiv som exempelvis betesskador”, står det i förslaget.

Naturvårdsverket hänvisar till flera studier av älg som visat att arten inte är känslig för störningar under brunsten.

Tidigare har upphållet i jakten också motiverats av att det finns fler människor än jägare som vill utnyttja skogen, till exempel till friluftsaktiviteter. Men Naturvårdsverket menar att fler jaktveckor under hösten skulle kunna öka avskjutningen och vill därför ge jägarna företräde.

Längre jakttid

Enligt förslaget förlängs också jakttiden på älg på flera sätt. Dels tidigareläggs jakten i norra Sverige och jakttiden föreslås nu vara från 1 september till sista februari. Även tiden man får jaga under ett dygn förlängs. Enligt förslaget ska man få jaga från och med en timme före solens uppgång till och med en timme efter solens nedgång.

Inga restriktioner

I det nuvarande systemet kan länsstyrelsen styra jakten genom att införa restriktioner som till exempel att stora tjurar inte får fällas. Även här vill Naturvårdsverket begränsa länsstyrelsernas makt. ”Om länsstyrelsernas möjlighet till avskjutningsrestriktion tas bort ökar möjligheterna för licensområdena att nå avskjutningsmålen” skriver man.

Länsstyrelsernas möjlighet att undanta älgjaktområden som allmänheten brukar använda som friluftsändamål tas också bort.

Naturvårdsverkets förslag är preliminärt och har nu skickats ut på en remissrunda.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.