Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
I videon ovan kan du se när Anders Nordlund, skyddsombud på ambulansen i Luleå/Boden, visar skyddsmask 90. Foto: Anders Hjertström/SVT

Ambulanspersonal kan få använda skyddsmask 90

Publicerad
Om skyddsmaskerna tar slut kommer ambulanspersonalen i Luleå/Boden att använda sig av Skyddsmask 90 för att skydda sig mot coronasmitta. Masken var tidigare inte tillåten men är det nu efter beslut från Arbetsmiljöverket.

-Det är det sista vi har, att använda skyddsmasken. Och jag hör faktiskt redan nu bland personalen att dom vill använda den. De tycker den känns riktigt bra och den är dessutom säker, säger Anders Nordlund, skyddsombud på ambulansen i Luleå/Boden.

Används igen

Om de ansiktsmasker som ambulansen använder i vanliga fall skulle ta slut så kommer ambulanspersonalen i Luleå/Boden att använda Skyddsmask 90 efter att Arbetsmiljöverket nyligen lämnat ett tillfälligt undantag från EU:s regler. Lite klumpigare är den när man ska tala med varann men ett säkert skydd mot corona.

– Man trodde inte att de gamla maskerna skulle komma till användning längre. Men som sagt, tur att vi lagt undan dem och tur att vi har filter till dem. Alla har fått prova maskerna också.

Vad säger det här om Sverige? Vi är ju ett av de rikaste länderna i världen.

-Det kanske är så här att det händer aldrig här men när det väl händer så står vi där. Vi har klarat oss bra genom åren men nu när det verkligen händer har vi inte riktigt resurserna som vi borde ha, menar Anders Nordlund, skyddsombud vid ambulansen i Luleå/Boden.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Nya coronaviruset

Mer i ämnet