Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Gummimattor med pyramider är en av myndigheternas åtgärd för att minska spårspring. Foto: Johan Nilsson TT/Trafikverket

Spetsiga mattor ska få Älvsbybor att sluta springa på tågspår

Uppdaterad
Publicerad

Enligt Trafikverket förekommer mycket spårspring vid järnvägsstationen i Älvsbyn. Därför monterar de nu pyramidmattor som ska avskräcka fotgängare från att ta sig över spåret.

En pyramidmatta är en gummimatta med pyramidformade piggar som är svåra att gå på. Gummimattan är gjord av 100 procent återvunnet gummi och ska hindra fotgängare som genar.

Sätter upp stängsel

Flera lokförare har tidigare rapporterat om människor i spåren och vintertid bildas det stigar i snön där människor genar, därför vidtar Trafikverket nu åtgärder. För att minska spårspringet sätter man upp stängsel på båda sidorna om spåret.

Både livsfarligt och dyrt

Förutom att det är farligt vistas i spårområdet är det olagligt att gena över spåren. Den som ertappas kan bli skyldig att betala 3000 kronor i böter. Spårspringet innebär även en stor stress för lokförarna. Enligt Trafikverket orsakade spårspringet drygt åtta timmars försening per dag i Sverige under 2018.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer