Anders Nystedt uppmanar alla i Norrbotten att inte träffa någon förutom familjen. Foto: SVT

Smittskyddsläkaren Anders Nystedt: Inga nya lokala restriktioner för Luleå

Uppdaterad
Publicerad

Luleå kommer inte att få några lokala restriktioner i nuläget – trots den skenande smittspridningen i kommunen.

– Det viktiga är att man följer de restriktioner som redan finns, säger Anders Nystedt, smittskyddsläkare.

Under onsdagen flaggade Region Norrbotten för ett oerhört ansträngt läge inom intensivvården. Anders Nystedt sa även att Luleå kan få lokala restriktioner då smittspridningen skenat inom kommunen. Under måndag och tisdag rapporterades 227 nya fall – 155 av dem stod Luleåborna för

”Ett instrument som finns”

När SVT Norrbotten når smittskyddsläkaren under torsdagsförmiddagen meddelar han att det i nuläget inte finns några planer på lokala restriktioner för Luleå.

– Det är ett instrument som finns. Men mitt budskap är: Följ de restriktioner som funnits sedan december, säger han och menar att det inte är någon idé att lägga på ytterligare restriktioner om de som redan finns inte efterföljs.

Varför har smittspridningen skenat i Luleå?

– Man har inte följt restriktionerna. Man håller konferenser, har privata fester, går inte in en och en i butiken utan hela familjen och samåker i en bil.

Brittiska coronaviruset tros öka

Nystedt tror också att det brittiska coronaviruset kommer att öka i länet. Under förra veckan, måndag och tisdag, visade 10 av 129 analyserade stammar på det brittiska coronaviruset.

– Det är för lite material men det är en tendens att en ökning är på ingång.

Först till helgen beräknar man få fram nya siffror kring det brittiska coronaviruset.

Olämpligt åka till fjällen

En av Region Norrbottens stora farhågor just nu är det kommande sportlovet vecka 10. Nystedt menar att det är svårt för Region Norrbotten att agera då det inte är förbjudet att resa. Han säger dock att det är direkt olämpligt att åka till till exempel en skidanläggning.

– Vi tycker det är olämpligt. Onödiga resor ingår i restriktionerna så gör inga onödiga resor. Och träffa ingen annan än de du träffar hemma!

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Norrbotten

Mer i ämnet