Smittskyddsläkare Anders Nystedt under torsdagens presskonferens. Foto: Jimmy Bäckström/SVT

”Slappnar vi av för mycket kommer folk att dö” – smittskyddsläkaren om Gällivareutbrottet

Uppdaterad
Publicerad

Smittskyddsläkare Anders Nystedt vid Region Norrbotten beskrev den skenande coronasmittan i Gällivare som ett varnande exempel: Det är för tidigt att slappna av, då kommer folk att dö.

Vid en pressträff på torsdagsmorgonen tog Anders Nystedt upp den akuta sitautionen i länet, främst i Gällivare där viruset covid-19 fått en kraftigt ökad spridning senaste veckan.

I Gällivare har det visat sig att gruvan varit central för smittspridningen. LKAB i Malmberget hade ett reparationsstopp, och det var ett arbetslag med ganska stor andel inhyrd arbetskraft.

Spridning i gruvan

– Man hade riktlinjer för hur man skulle bete sig, men efterföljsamheten var enligt vad jag hört ganska dålig. Så det blev en spridning mellan ordinarie arbetskraften och inhyrda arbetskraften, säger Anders Nystedt.

Han beskriver smittspridningen som kraftig, från personalen i gruvan och ut i samhället, där man har rört sig i exempelvis butiker med trängsel trots att man varit sjuk.

”Varnande exempel”

– Det är ett varnande exempel. Det här är inte över. Slappnar vi av för mycket, slutar vi bry oss om rekommendationer så blir det så här. Många blir sjuka, folk kommer att dö, säger Anders Nystedt.

– Det här gäller hela Sverige, det visar på hur skört det här är. Det är ju inte bara gruvan, säger Anders Nystedt och ger exempel på hur vissa restauranger inte klarat av att följa rekommendationerna. En restaurang i Luleå har fått stänga denna vecka som följd av det.

Följa rekommendationerna

Under presskonferensen där flera företrädare för Region Norrbotten deltog upprepades gång på gång rekommendationerna som gäller: tvätta händerna, stanna hemma vid symtom, håll distans, skydda de äldre.

Rådet till de äldre, som löper störst risk, var att ta rekommendationerna på allvar, inte minst nu inför midsommar.

”Smittar ner era föräldrar och mor- och farföräldrar”

Till de yngre säger Nystedt så här om den farliga smittan:

– Ni som är upp till 30 år, kommer inte bli särskilt sjuka i covid. Men ni smittar ner era föräldrar och era mor- och farföräldrar. Och de är illa ute.

– Det är en jättefarlig infektion som gör en svårt sjuk, och de äldre-äldre har en stor risk att dö.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Norrbotten

Mer i ämnet