• Viktigt meddelande:

    Idag kl 15.00 testas Signalen Viktigt meddelande via de utomhusaggregat (tyfoner) som finns i de flesta städer och tätorter. Signalen består av 7 sekunder långa ljudstötar med 14 sekunders tystnad emellan under två minuter. Idag testas signalen - om du i andra fall hör den ska du gå inomhus, lyssna på radion och stänga dörrar, fönster och ventilation. Idag följs meddelandet av signalen Faran över, en enda lång ljudsignal på 30 sekunder.

På det här laboratoriet i Sunderbyn analyseras de flesta av länets coronatester. Foto: Erica Sundén/SVT

Snart kan Norrbottens covidtester analyseras dubbelt så fort

Publicerad

I torsdags anlände ett nytt instrument till Norrbotten som gör att regionen snart kan fördubbla sin analyskapacitet av PCR-proverna som visar om du har covid-19 eller ej.

Det nya instrumentet är gigantiskt och mycket mer automatiskt än de instrument som redan finns. Detta betyder att personalen inte är lika bundna vid maskinen.

-  Vi har en väldig brist på biomediciniska analytiker. Vi måste på alla sätt och vis göra så att de inte fastnar i att mata instrumenten med prover, säger Per Berglund.

Analyserat runt 100 000 prover

I nuläget har Region Norrbotten analyserat runt 100 000 PCR-prover, alltså tester som visar om du har en pågående infektion, sedan i mars 2020. I dag analyserar labbet runt 8 000 prover i veckan, men tar då hjälp externt.

Med det nya instrumentet räknar Region Norrbotten med att fördubbla sin analyskapacitet.

– Vi höjer volymen från 1800 till 3500 tester per vecka, säger Per Berglund.

Nytt instrument vid årsskiftet

Den kommande tiden ska instrumentet installeras, vilket kommer att ta tid. Enligt Per Berglund räknar Region Norrbotten med att kunna använda instrumentet först vid årsskiftet.

– Det är inga småmaskiner där man stoppar in en kontakt i väggen. Utan det är mycket datateknik och sedan ska medarbetarna lära sig att jobba med den.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Norrbotten

Mer i ämnet