Charterplan avbokade: ”Inte tillräckligt mycket snö”

Publicerad

Varje år kommer engelska turister till Pajala för att besöka Alf Anderssons tomtestuga. Men turisterna vill ha snö – något som det är ovanligt lite av i år. Nu har den engelska samarbetspartnern valt att avoka de två första charterplanen.

Vintern har inte börjat på bästa sätt för turistnäringen i norr. En titt på SMHI:s statistik över snömängderna vid månadsskiftet november-december visar att Pajala inte haft det så snöfattigt som i år sedan mätningarna startade 1951.

Samma gäller för Kiruna där man får backa tillbaka till just 1953 för att hitta något liknande som nu.

Hade klart med 14 charterplan

Alf Andersson, turistföretagare i Pajala, är mycket bekymrad över snöbristen. Sedan sex år tillbaka tar han emot engelska turister som flyger till Pajala för att besöka hans tomtestuga i Juhonpieti strax norr om Pajala.

”De vill ha snö”

I år hade man klart med 14 charterplan som med början från första advent skulle komma till Pajala.

– Men på grund av snöbristen har vår samarbetspartner i England valt att avboka de två första planen. De vill ha snö och det har vi inte tillräckligt av just nu.

”Inte särskilt roligt”

Avbokningarna är tråkiga och förstås även ett ekonomiskt avbräck för hans verksamhet.

– Det kan gå att omdirigera en av grupperna så att de kommer senare eller den 17:e december för då har de slutat skolorna där borta, men det är klart att detta inte är särskilt roligt.

Snöfattiga år

Visa

I SMHI:s statistik med mätstart 1951 finns inget år då Pajala vid månadsskiftet november–december varit fullt lika snöfattigt som årets. 

Sista november 1953 hade Pajala endast tre centimeter snö. 2011 var det också lite snö, då det var fyra centimeter den 30 november och två centimeter den 1 december. Det året var det barmark både tidigare i november och den 2–3 december.

För Kiruna gäller att man får backa tillbaka till 1953 för att hitta något liknande som nu (Jukkasjärvi två cm 30 november och 1 december och Esrange 2 cm 30 november och 1 december) då Kiruna hade barmark hela november ut, sedan 3 centimeter den 1 december. 

Källa: SMHI och SVT:s meteorolog Per Stenborg

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer