Vänsterpartisten Jeanette Wäppling och socialdemokraten Birgitta Larsson kan komma att formera en ny kommunledning i Gällivare, detta tillsammans med Miljöpartiet som en tredje part i det tänkta samarbetet. Foto: SVT

Socialdemokraterna på väg tillbaka i Gällivare

Uppdaterad
Publicerad

Det ser ut att bli ett nytt styre i Gällivare. Socialdemokraterna ser ut att komma tillbaka i en maktposition och för just nu samtal med Vänsterpartiet och Miljöpartiet om att bilda en ny kommunledning.

Den gamla alliansen Framtid Gällivare, där alla partier utom Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna var med, ser ut att spricka, erfar SVT Nyheter Norrbotten. Det innebär bland annat att Moderaterna tappar sin kommunalrådspost som Lars Alriksson har haft under mandatperioden.

I stället blir det en nygammal konstellation med Socialdemokraterna och Vänsterpartiet, samt kommunvalets raket Miljöpartiet som fortsatte att gå framåt och som nu besitter fem mandat.

Val 2018 – #dinröst

Tillsammans får partierna en trygg majoritet på 25 av 41 mandat i kommunfullmäkte.

Presenterar nya samarbetet nästa vecka

Socialdemokraten Birigitta Larsson bekräftar att samtal pågår, men har inga ytterligare kommentarer just nu.

Enligt uppgifter planerar den nya alliansen att presentera sitt nya samarbete under nästa vecka.

– För Miljöpartiet handlar det om att få igenom så mycket politik som möjligt. På vilket sätt och tillsammans med vilka får visa sig nästa vecka, säger Henrik Ölvebo i Miljöpartiet.

SVT har inte lyckats nå Jeanette Wäppling i Vänsterpartiet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet