Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon svarar Marie Öhman på kritiken från Jonnys syster Malin Kummu – som anser att socialtjänsten i Luleå inte gör tillräckligt. Foto: Erica Larsson/SVT

Socialtjänsten i Luleå har knappa resurser: ”Svårast att hjälpa hemlösa”

Uppdaterad
Publicerad

Malin Kummu i Luleå delar lägenhet med sin tidigare hemlöse bror Jonny. Hon kritiserar socialtjänsten och menar att Jonny ”hamnat i ett moment 22” där han varken får boende, sjukpenning eller arbetslöshetsersättning.

Marie Öhman, som har många års erfarenhet vid socialtjänsten i Luleå poängterar att resurserna för att hjälpa de mest utsatta inte är oändliga. Det krävs ett gediget samarbete mellan flera olika myndigheter för att människor i nöd ska få rätt hjälp.

– Om jag får drömma skulle vi ha mycket mer resurser att tillgå. Hemlösa är den allra svåraste gruppen att hjälpa för många gånger handlar det om personer med en samsjuklighet. De kan lida av psykisk ohälsa i kombination med ett missbruk, säger hon.

Hemlösa i Luleå

Kräver motprestation

Målsättningen är att kunna hjälpa alla som behöver hjälp. Men det finns lagstiftning och regelverk som socialtjänsten måste förhålla sig till.

– Vi ställer också motkrav och en motprestation från dem vi ska hjälpa. Sen är vi även helt beroende av samverkanspartners för att de här personerna ska kunna få den bästa hjälpen.

”Hamnar i etiska dilemman”

Är inte kraven för höga då?

– Ja, många gånger hamnar vi i etiska dilemman där möjligheterna att hjälpa de här människorna krockar med våra regelverk. Det kan vara ganska svårt men vi lyfter upp de här frågorna och försöker hitta andra lösningar så långt det är möjligt. I de flesta fall tycker jag faktiskt att vi lyckas.

Så bemöts Malin Kummus kritik

–Jag kan förstå att det kan bli jättesvårt när någon blir sjuk eller byter jobb och det är beklagligt. Vi tycker också att det blir besvärligt för då får man liksom börja om från början samtidigt som forskningen säger att man behöver bygga upp den långvariga relationen för att lyckas.

I videon nedanför berättar Malin Kummu hur det är att leva nära brodern Jonnys missbruk.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon berättar Malin Kummu i Luleå hur det är att leva nära Jonnys missbruk. Foto: Erica Larsson, SVT/Privat

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hemlösa i Luleå

Mer i ämnet