Sommarens skogsbränder blev en dyr affär

Publicerad

Sommarens skogsbränder i Norrbotten blev en dyr affär. För samtliga insatser kommer slutnotan att hamna uppåt 30 miljoner kronor – nu söker kommunerna ersättning från staten.

Den torraste sommaren på över 200 år blev kostsam. Bara släckningen av branden vid Klockarmyren i Jokkmokk kostade omkring 12 miljoner kronor. Totalt räknar räddningstjänsten med att skogsbrandsinsatserna i länet kostade runt 30 miljoner kronor.

– Skogsbränder är en jättedyr händelse. Fort kommer det upp i miljontals kronor och det bär inte kommunerna idag, säger Bengt Nilsson som är räddningschef för Boden och Jokkmokk.

Söker ersättning – får stå för självrisken

Han sitter nu och söker pengar från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

Det kommunen måste stå för själv är en självrisk. Den motsvarar 0,02 procent av det sammanlagda skatteunderlaget som står till kommunens förfogande året före det år då kostnaderna uppkommit.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Skogsbränder i Norrbotten 2018

Mer i ämnet