En kvinna döms till dagsböter efter explosionen på Bergnäset i Luleå, då en hel yttervägg trycktes ut. Foto: Marcus Melinder/SVT

Doftspray sprängde ut husvägg i Luleå – kvinna döms

Uppdaterad
Publicerad

I oktober ifjol detonerade en burk med doftspray i en lägenhet på Bergnäset i Luleå. Det blev omfattande skador på husfasaden när en vägg trycktes ut och nu döms en kvinna i tingsrätten för allmänfarlig vårdslöshet.

Det var den 8 oktober förra året som larmet om explosionen kom in till SOS alarm. Boende evakuerades och Åke Avoja väcktes av den dova smällen.

– När jag kommer ut ser jag att halva väggen tryckts bort, säger han.

Sprayburk detonerade på spisen

Enligt åklagaren uppgick skadorna till åtminstone 500 000 kronor och tingsrätten anser att det är styrkt utifrån bevisningen. Efter en diger teknisk undersökning kom polisen fram till att det var en burk med doftspray som detonerade efter att ha stått på spisen.

Ingen person skadades i samband med explosionen.

Notan för att reparera: 1,4 miljoner

Kvinnan döms för allmänfarlig vårdslöshet samt ringa narkotikabrott. Påföljden blir dagsböter i 90 dagar om 50 kronor – totalt 4 500 kronor.

Det är det kommunala fastighetsbolaget Lulebo som äger byggnaden och styrelseordförande Kent Ögren kommentar domen till SVT.

– Jag är inte ett överraskad att det blev en fällande dom. Sedan får vi se om det här är något vi behöver ta vidare i en fortsatt process. Vi vet ju vad det har kostat att reparera lägenheten, runt 1,4 miljoner kronor, säger Ögren.

Se skadorna efter explosionen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.