Svenska samers riksförbund: ”Renskötselrätten stark även på privat mark”

Uppdaterad
Publicerad

Lokala konflikter i Norrbotten har blossat upp gällande renskötselrätten. Åsa Larsson Blind, ordförande i Svenska samers riksförbund, anser att det beror på att man är för otydlig på nationell nivå.

– Det finns en stor kunskapslucka om det här, säger hon.

En kunskapslucka enligt Åsa Larsson Blind handlar om renskötselrätten. Hon understryker att den gäller även på privat mark och att den i egenskap av bruksrätt inte är svagare än äganderätten.

– Det här ska inte vara godtyckligt eller subjektivt, det här är inget val för en fastighetsägare att tillåta renskötselrätt eller inte, säger hon.

”Samiska folket har rätt till sin kultur”

Ett annat missförstånd är att urfolksbegreppet handlar om vem som har varit först på plats.

– Det är ganska kontraproduktivt att prata om det. Det samiska folket har rätt till sin kultur där renskötseln är en del av den. Man ska förhålla sig till det om man ska lösa konflikter som handlar om annan markanvändning, säger Åsa Larsson Blind.

Därför ställs konflikterna på sin spets

Hon anser inte att det har skett en förskjutning av rättigheterna till samebyarnas fördel på senare år, snarare som ett klarläggande av hur rättigheterna faktiskt ser ut.

– Ser man historiskt har den samiska befolkningen varit osynliggjord och de samiska rättigheterna har inte erkänts. När vi steg för steg klargör de samiska rättigheterna finns det risk för att konflikterna lokalt ställs på sin spets.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Striden om marken

Mer i ämnet