Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Kirunas kommunalråd, Gunnar Selberg (C), tycker att regeringen måste sända ett tydligare budskap kring marker likt den i Suijavaara. Foto: Hans Sternlund/SVT

Kirunas kommunalråd: Vi borde ha hållit fast vid bygglovsbeslutet

Publicerad

Kirunas kommunalråd Gunnar Selberg (C) vill driva frågan om bygglovet i Suijavaara till högsta instans. Han anser att den nuvarande situationen är ohållbar.

– Samebyarna har säkert sina goda skäl att överklaga. Men så här kan det inte fortsätta, vi måste hitta samförståndslösningar, säger han.

Miljö- och byggnämnden i Kiruna har två gånger godkänt bygglovet för syskonen Greus ödemarkscamp i Suijavaara. Men efter en andra återförvisning av ärendet valde nämnden att besluta om avslag.

– Vi såg inga utsikter att komma vidare. Nu kan de sökanden i alla fall överklaga till en högre instans, säger Sten Nylén, sjukvårdspartist och miljö- och byggnämndens ordförande.

Kommunalrådet: Regeringen måste sätta ned foten

Gunnar Selberg hade hellre sett att nämnden stått på sig och att de, Kiruna kommun, själva hade drivit ärendet vidare till Högsta förvaltningsdomstolen.

– Då får regeringen sätta ned foten. Är det här ett område där rennäringen ska ha företräde före allt annat, var tydlig och säg det då.

Vill driva andra frågor som pilotfall

Efter det avslagna bygglovet finns det inte något som Kiruna kommun kan göra för campen i Suijavaara. Däremot vill Gunnar Selberg hitta andra ärenden att driva som pilotfall.

– Det är vi absolut inne på. Vi kommer att försöka hitta ett eller flera fall som vi ska driva vidare.

Fotnot: Efter att intervjun gjordes har länsstyrelsen skickat tillbaka avslagsbeslutet till Kiruna kommun för ny handläggning. Länsstyrelsen anser att ärendet inte är tillräckligt utrett.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Striden om marken

Mer i ämnet