• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Gävle kommun. Det brinner i en återvinningscentral i återvunnen plast på Stena recycling. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
I klippet berättar Sven Pounu varför han vill att Statens sanningskommission ska granska markfrågorna. Foto: Hans Sternlund/SVT

Han vill att markrättigheterna i norr ska granskas av staten

Uppdaterad
Publicerad

Förbundet Svenska kväner-Lantalaiset ser striden om bygglovet i Suijavaara som en del i en större fråga som handlar om vem som ska ha rätt till land och vatten.

Förbundet anser att statens sanningskommission som ska granska övergrepp mot meänkielitalande även ska granska markfrågorna.

De utgör en nationell minoritet, men har olika benämningar på sig själva. De kallar sig tornedalingar, kväner eller lantalaiset beroende på i vilken del av språkområdet där man talar meänkieli de befinner sig.

I Tornedalen har frågor som gäller undertryckande av språk och kultur samt övergrepp i form av kränkande fotograferingar och skallmätningar varit mest aktuella.

Nu ska en sanningskommission undersöka statens roll i övergreppen.

”Ta bort andras egendomar – tycker jag ska ändras”

Svenska kväner-Lantalaiset är numer en lokalförening till  venska tornedalingars riksförbund, STR-T, och vill att rättighetsfrågor till markanvändning, jakt och fiske ska vara en del i undersökningen.

– Jag tycker att frågor och språket och skallmätningar är ytliga frågor. Men att man tar bort andras egendomar, det tycker jag ska ändras, säger han.

Frågor som rör markanvändning blir dock särskilt känsliga eftersom de ställs mot samebyarnas och renskötselns rättigheter.

Anser att staten lagt beslag på privat mark

Enligt Svenska kväner-Lantalaiset har staten lagt beslag på privat mark ovan odlingsgränsen i samband med den så kallade avvittringen i slutet av 1800-talet och att rättigheterna för privata markägare ytterligare har kringskurits av bestämmelserna i rennäringslagen.

I klippet utvecklar Sven Pounu resonemanget

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Striden om marken

Mer i ämnet