Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Lena och Conny Greus fick lov av kommunen att bygga en turistcamp i Suijavaara. Men Könkämä sameby säger nej med hänvisning till renskötselrätten – och nu kan den rivas. Foto: Hans Sternlund/SVT

Ödeskamp i Suijavaara – sameby nekar Lena bygglov på hennes urgamla släktmark

Publicerad

Syskonen Lena och Conny Greus kan tvingas riva eller bränna sin turistcamp utanför byn Suijavaara i allra nordligaste Sverige.

Det handlar om en djup och långvarig konflikt i ett extremt glesbebygt område där markägare och samebyar är oeniga om vem som har rätten till marken.

Det har gått sex år sedan som syskonen Lena och Conny Greus började bygga en en camp med tre små byggnader tre kilometer in i skogen från byn Suijavaara.

Campen ska användas av dem själva, men de planerar även att ta dit mindre turistgrupper som ska kunna uppleva lugnet i ödemarken.

Samebyn: Viktigt vinterbetesområde

Men enligt Könkämä sameby ligger campen i ett viktigt vinterbetesområde och har överklagat bygglovet.

Kiruna kommun har dock ansett att störningarna på rennäringen från den småskaliga turismen inte blir så stora. Men när ärendet blev tillbakaskickat från länsstyrelsen för andra gången blev det avslag hos kommunen.

Nu har ärendet tagit ytterligare en vändning när länsstyrelsen skickade tillbaka ärendet till Kiruna kommun för en fjärde handläggning.

”Har kostat mycket i pengar och hälsa”

Samebyn har krävt att byggnaderna ska bort och marken ska återställas. Bränna ned eller försöka flytta, det är vad som gäller om inte syskonen Greus väljer att försöka driva frågan vidare.

– Vi vill egentligen fortsätta kämpa så länge det är möjligt men det har redan kostat mycket i pengar och hälsa, säger Lena Greus.

För dem handlar frågan om mer än ett överklagat bygglov. Det handlar om vem ska ha rätt till marken.

– Det här är mark som har tillhört vår släkt i många hundra år. Men rennäringen har fått makten och den säger nej till allt.

LÄS OCH SE MER: Samebyn: Vinterbetet viktigt

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Striden om marken

Mer i ämnet