Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet hör du bland andra Övertorneåborna Börje Öhman, Lea Kuru och Barbro Lakkalas tankar inför kommunvalet. Foto: Micke Nyberg/SVt

Starka känslor hos Övertorneåborna inför kommunvalet

Publicerad

Fyra etablerade partier saknas när det blir kommunval i Övertorneå. Börje Öhman som bor i kommunen tror att det kan göra att det blir mindre bråk i fullmäktige.

– Som det är nu är det rena sandlådan, säger han.

Moderaterna fick 18 röster, Miljöpartiet fyra. Liberalerna fick bara två och var därför långt i från ett mandat i kommunfullmäktige.

SD fick stöd – men havererade

Sverigedemokraterna fick 197 röster eller sju procent och två mandat, men den lokala partiorganisationen havererade under valperioden och nu får man inte ens fram en vallista.

Val 2022

– Vi har ingen som kan ställa upp ordentligt och jag vill inte vara med där. Det blir ingen valsedel den här gången, Svante Wiinnika som valdes som ersättare efter valet 2018.

I klippet hör du reaktionerna från Övertorneåbor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2022

Mer i ämnet