Foto: Stockholms universitet

Statliga jobb till Luleå

Uppdaterad
Publicerad

Polarforskningssekretariatet flyttas till Luleå. Det meddelade statsminister Stefan Löfven och civilminister Ardalan Shekarabi  (S) vid en presskonferens idag.

Polarforskningssekretariatet omlokaliserar och flyttar sin verksamhet från Stockholm till Luleå, det meddelade statsminister Stefan Löfven och civilminister Ardalan Shekarabi vid en pressträff idag i Katrineholm.

– Det här är väldigt välkommet. Vi har länge arbetat tillsammans med Luleå tekniska universitet för att stärka norra Sverige och det är otroligt positivt att vi nu får en förstärkt profil kring forskningen, säger Niklas Nordström (S), kommunalråd i Luleå.

LÄS ÄVEN: Besvikelse i Kiruna: ”Det här känns väldigt märkligt”

”Oerhört glädjande”

Polarforskningssekretariatet har till uppgift att främja förutsättningarna för och samordna svensk forskning och utveckling i polarområdena. Flytten från Stockholm till Luleå ska vara avslutad senast den 30 juni 2019.

LÄS ÄVEN: Myndighetschefen: ”Kom som en överraskning”

– Det är oerhört glädjande att vi nu fortsätter arbetet med att stärka Norrbotten som en viktig test- och forskningsregion, det ligger helt i linje med de intentioner vi har regionalt som parti, säger Fredrik Lundh Sammeli, ordförande för Socialdemokraterna Norrbotten i ett pressmeddelande.

Sju myndigheter flyttas

Regeringens ambition är att öka den statliga närvaron i hela landet och öka antalet arbetstillfällen. Totalt flyttas sju myndigheter från Stockholm ut i landet, totalt handlar det om 500-550 jobb.

Förutom Polarforskningssekretariatet som alltså flyttas till Luleå kommer Strålsäkerhetsmyndigheten att flyttas till Katrineholm, Myndigheten för kulturanalys till Göteborg, Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällsfrågor till Växjö, delar av ESF-rådet till Gävle, delar av Universitets- och högskolerådet till Visby och delar av Tillväxtverket till Östersund.

LÄS ÄVEN: Löfven: ”Det är slut på centraliseringen i Stockholm”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.