Statsvetarens om helgens valkonferens

Publicerad

Annica Sandström som är docent i statsvetenskap vid Luleå Tekniska Universitet ger sin syn på helgens valkonferens.

– Maria Stenberg är ju föreslagen före Ingela Lekfalk, men jag tror absolut att det kommer att diskuteras imorgon på valkonferensen och med stor sannolikhet blir det omröstning, säger Annica Sandström.

Hon menar att Luleå som är största kommunen kommer att bevaka sina intressen när det gäller de högre posterna. Och att det inte är konstigt att det blir strid utan något som man får räkna med när det handlar om att få makt och inflytande.

– Socialdemokraterna är ett stort parti där olika intressenter slåss om makten, säger Annica Sandström.

Svårt att genomföra

När det gäller riksdagslistan så finns idag två namn från Haparanda med i toppen, Sven-Erik Bucht som etta och Ida Karkiainen som nummer fyra. Något som hon tror kan bli svårt att få igenom med tanke på att Luleå som är största kommunen efter Fredrik Lundh Sammeli har sitt andra namn först på plats tio i form av Jenny Ahlman.

– Det blir spännande att se hur det går, säger hon.

Tror på omröstning

När det gäller Moderaternas provval till riksdagen placerade sig Johan Johansson från Boden på plats ett med ett par poäng mer än Krister Hammarbergh.

– Man får tro på att det finns stöd för placeringen men det lär bli en omröstning, säger Annica Sandström.

Toppstriden oviss

När det gäller landstingsvalet placerade sig Anders Josefsson från Luleå på första plats och puttade ner Luleås Mattias Karlsson till andra. På tredje plats ligger Monica Nordvall-Hedström från Gällivare. Och Nordnytt ställde frågan hur Sandström ser på den toppstriden.

– Jag har ingen aning om hur det kommer att gå men till skillnad från socialdemokraterna håller ju moderaterna provval som ger viss fingervisning men utgången är ändå oviss, säger Annica Sandström.

För få kvinnor

Och på frågan om hur hon ser på att Moderaternas nomineringskommitté får kritik för att valsedlarna inte följer rekommendationerna om fler kvinnor, yngre personer och bättre etnisk balans säger hon:

– Allt fler tar till sig varannan damernas och satsning på yngre förmågor för att visa att social representation och inte enbart åsiktsrepresentation är viktig, men jag har svårt att svara på varför Moderaterna inte följer rekommendationerna, säger statsvetaren Annica Sandström.

– Inte heller socialdemokraterna klarar av att följa sitt varannan damernas sett till hela landet. Och det kan ju bero på att man helt enkelt har för få kvinnor eller yngre att välja på, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Socialdemokraternas valkonferens i Norrbotten

Mer i ämnet