SVT:s reporter Hans Sternlund rapporterar från den norska gränsen. Numera krävs en nytagen covid-test för den som vill in i landet. Foto: Hans Sternlund/SVT

Nytt covid-test krävs av den som vill ta sig över den norska gränsen

Uppdaterad
Publicerad

I söndags införde Norge de hittills hårdaste restriktionerna under pandemin och ökade kontrollerna ytterligare vid gränspasseringarna.

Från och med i söndags krävs ett högst 72 timmar gammalt negativt testresultat för covid-19 för att få passera gränsövergångarna mellan Sverige och Norge.

Flera mindre gränspassager har stängts helt och de som är öppna bevakas av polis. På vissa platser finns möjlighet att göra ett coronatest direkt vid gränsen.

Coronaviruset i Norrbotten

Lugnare än vanligt

Det är en del av de hårdare restriktioner som statsminister Erna Solberg presenterade i söndags. Andra åtgärder var att helt förbjuda alkoholservering, distansundervisning och större begränsningar av hur många om får träffas.

Passagen mellan Riksgränsen och Björnfjell efter väg E10 mellan Kiruna och Narvik är normalt en relativt lugnt trafikerad sträcka så här års och på grund av corona är det lugnare än vanligt. Det är mer än en månad tills fjällanläggningarna på den svenska sidan öppnar och de utländska norrskensturisterna lyser med sin frånvaro.

I klippet får du veta varför gränskontrollen flyttats längre in i Norge.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Norrbotten

Mer i ämnet