Förhandling inför rättegången i jaktbrottshärvan

Uppdaterad
Publicerad

Fallet har av åklagaren betecknats som en av de största jaktbrottshärvorna i Sverige. Det handlar om fem män från Norrbotten som står åtalade för bland annat grova jaktbrott, jakthäleri, och brott mot vapenlagen. Idag hölls förberedande förhandlingar i tingsrätten i Luleå.

– Det började med tips till polisen om illegal rovdjursjakt och polisen tog tipset på allvar, berättar åklagaren Åse Schoultz efter måndagens förberedande förhandlingar i målet där man bland annat tillsammans med tingsrätten och de åtalades advokater fastslog rättegångsdatum.

Lodjur och björn dödades

Sammanlagt åtta djur ska ha dödats; en järv, tre lodjur och fyra björnar mellan åren 2012 till 2016. En del har skjutits, andra har fångats med olagliga snaror och fällor.

– Jag har mycket skriftlig bevisning och ljudupptagningar, sms och så tömningar av elektronik, säger åklagare Åse Schoultz som betecknar bevisläget som gott.

Huvudmannen nekar

Jonas Westerlund försvarar den man som har flest åtalspunkter mot sig. Mannen är i 50-års åldern och är bland annat åtalad för att ha dödat tre björnar och tre lodjur.

– Han förnekar brott. Han har gjort medgivanden när det gäller en åtalspunkt som rör anstiftan till grovt jaktbrott. Han har skickat en bild till en medtilltalad på en järv. Däremot har han inte uppmanat eller anstiftat någon att skjuta järven, säger advokat Jonas Westerlund.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Illegal rovdjursjakt

Mer i ämnet