Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Belastning för de boende” – hör försvarsstabschefen om stora militärövningen. Foto: SVT

Stora militärövningen igång – så påverkas norrbottningarna

Uppdaterad
Publicerad

För att öka Försvarsmaktens militära förmåga deltar svenska förband i den stora militärövningen Nordic Response 24. Övningen kommer märkas av på flera orter i Norrbotten.

– Det blir en belastning för de boende, säger försvarsstabschefen Michael Claesson.

Nordic Response 24 är en norsk nationell övning. Den genomförs 4 till 15 mars i norra Sverige, Norge och Finland med tillhörande luftrum och farvatten.

Övningen omfattar drygt 20 000 deltagare från 13 nationer varav omkring cirka 4 500 är svenska soldater, officerare och civilanställd personal.

Sverige och Nato

”Motverka ett anfall från öst”

Syftet med övningen är att tillsammans med Norge, Finland och Danmark öva försvaret av Norden samt att ta emot förstärkningar av internationella förband inom ramen för Nato.

– Det kommer att handla om att motverka ett anfall som kommer från öst och att hindra en angripare att ta och behålla Nato-terräng, säger Claesson.

Övningen innebär utökad flygverksamhet och att militär personal och fordon rör sig i området.

I klippet: Hör försvarsstabschefen hur boende påverkas av övningen.

HÄR ÖVAR militärerna I norra SVERIGE

Luleå

De som bor i området runt Norrbottens flygflottilj/Kallax flygplats kan märka av större aktivitet i luften mot normalbilden, främst under perioden 5 till 14 mars. Flygningar sker främst med stridsflyg och transportflyg.

Kiruna

De som bor i området runt Kiruna flygplats kommer att märka av större aktivitet i luften mot normalbilden, främst under perioden 3 till 14 mars mellan klockan 06:00 till 23:00. Flygningar sker främst med helikoptrar och transportflyg.

Vidsel

De som bor i området runt Vidsel flygbas kan märka av större aktivitet mot normalbilden, främst under perioden 5 till 14 mars. Flygningar sker främst med stridsflyg. Även markförband deltar i övningen och trupper och fordon rör sig i området kring basen.

Pajala

Från 26 februari till 11 mars genomförs militär flygverksamhet dygnet runt, med bland annat helikoptrar i området runt Pajala. Även militära flygningar till och från Pajala flygplats förekommer.

Skellefteå & Arvidsjaur

Under flygövningsperioden 5 till 14 mars kan enstaka starter och landningar med stridsflyg genomföras på de civila flygplatserna i Skellefteå och Arvidsjaur.

Boden

Omfattande övnings- och utbildningsverksamhet samt logistikverksamhet och transporter som stödjer det svenska deltagandet i Norge och Finland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sverige och Nato

Mer i ämnet