Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet visar flygplatschefen Andreas Fredriksson var hotellet ska placeras och hur det kan komma att se ut. Foto: Hans Sternlund/SVT

Storhotell på flygplatsen ska lösa krisen i Kiruna

Uppdaterad
Publicerad

Swedavia planerar att bygga ett hotell med 180 rum i direkt anslutning till terminalen på Kiruna flygplats.

Det blir det tredje stora hotellet som byggs i Kiruna på bara några år – de nuvarande är ofta fullbokade.

I april i fjol öppnade nya Scandic i Kirunas nya centrum med 231 rum som ersatte gamla hotell Ferrum. Nu byggs ett nytt Elitehotell med 155 rum i samma område som ska stå klart 2024.

Enligt Swedavias planer ska flygplatshotellet inrymma 180 rum i två typer samt restaurang och bar på entréplan för både hotellgäster och resande.

Pandemin satte p

Swedavia söker nu en hotelloperatör som vill driva projektet. Detaljplanen för området är klar och om projektering kan komma igång inom kort kan byggstart ske under 2025.

Det är minst 20 år gamla tankar som nu ser ut att bli verklighet. Så sent som 2019 togs en masterplan för flygplatsen fram, sedan kom en pandemi i vägen för planerna.

Så kan hotellet se ut

Nu börjar resandet närma sig förpandemiska nivåer. – Kiruna airport har omkring 89 procent av resenärerna jämfört med 2019. Det börjar röra sig uppåt, säger Andreas Fredriksson.

I klippet visar han var hotellet ska placeras och ger en glimt av hur det kan komma att se ut.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.