Just nu flyttas patienter mellan sjukhusen i NOrrbotten. Arkivbild från Corona-IVA i Piteå. Foto: SVT

Stort tryck på vårdplatser – patienter flyttas mellan sjukhusen i Norrbotten

Publicerad

Den kraftiga ökningen av antalet covid-19-smittade gör att vården vid Sunderby sjukhus i Luleå är hårt belastad. Därför har omfördelning av patienter påbörjats mellan sjukhusen under fredagseftermiddagen.

Just nu finns 41 covid-19-patienter inlagda på vårdavdelning i Norrbotten, varav 34 i Sunderbyn. Fyra av dessa 41 patienter vårdas på covid-IVA, två i Sunderbyn och två i Piteå.

– Patienter som flyttas är i första hand covid-19-smittade, men om trycket fortsätter att öka kan även patienter med andra sjukdomar bli aktuella för flytt, säger Anna Pohjanen, divisionschef för Närsjukvården i Luleå-Boden.

Läget är prekärt.

– Det är tyvärr som vi befarat . Om vi inte får stopp på smittspridningen kommer det att bli ännu hårdare belastning på slutenvården framöver, konstaterar Anna Alm Andersson, divisionschef Närsjukvård i övriga länet.

Omflyttningarna görs för att säkerställa att patienterna ska få den vård de behöver. Sjukhusen i länet har goda erfarenheter och bra rutiner sedan vårens pandemiutbrott.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Norrbotten

Mer i ämnet