Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Minst en varg har varit synlig i områdena kring Kalixfors, Kaitum och Killinge och Kiruna kommun. Matti Blind-Berg, ordförande i Girjas sameby berättar att vargen rör sig nära hus och verkar orädd för människor. Foto: Stefan Karlsson/Sameradion SVT Sápmi/Privat

Närgången varg rör sig runt byar i Kiruna

Uppdaterad
Publicerad

Flera boenden i byarna söder om Kiruna förundras över en varg som rör sig i området. Den ska bland annat ha följt efter ett äldre par med hund.

Boende visar bilder på vargen till Sameradion & SVT Sápmi, men vill inte låta sig intervjuas. Minst en varg har varit synlig i områdena kring Kalixfors, Kaitum och Killinge.

– Den rör sig bland hus, den letar mat bland hus, den följer efter och är orädd för människor, är stressad. Det får mina tankar att gå till, är det här kanske en uppfödd varg som någon släppt ut, eller vad är det för nåt? Jag tycker det är ett väldigt märkligt beteende från ett stort rovdjur, säger Matti Blind-Berg, ordförande i Girjas sameby till Sameradion & SVT Sápmi.

Väntar på DNA-svar

Länsstyrelsen i Norrbotten har varit på plats och tagit DNA-prover från två platser. De följer ärendet och väntar få analysresultat på DNA-proverna i nästa vecka. Då hoppas man få svar på var vargen kommer ifrån, och om det är fler än en varg.
Snart kommer mer renar till området.

–  De flesta vargar som uppdagas i norra Sverige brukar vara yngre individer och de kan visa närgånget beteende. De är oerfarna och nyfikna. Än så länge har vi inte fått någon rapport om att den är närgången, det får man i så fall följa upp, säger Alexander Winiger, handläggare Länsstyrelsen Norrbotten.

Fölljde efter

Den ska ha följt efter ett par med hund som gick längs vägen?

– Det är viktigt att vi får in sådana observationer och beskrivningar. Är det något alldeles udda beteende behöver vi kolla upp det förstås.

Samebyn har renar på väg till området snart, vad händer nu?

– I första hand väntar vi nu på analysresultatet från DNA-proverna för att se om det är en finsk rysk eller skandinavisk individ, och utifrån det och den fortsatta utvecklingen i berört område tar våra rovdjursförvaltare beslut i ärendet, säger Alexander Winiger, handläggare Länsstyrelsen Norrbotten till Sameradion & SVT Sápmi.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Sameradion och SVT Sápmi

Mer i ämnet