Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör studenterna i Luleå berätta om vad de ser för för- och nackdelar med AI på universitetet. Foto: Johanna Sandgren/SVT

Studenterna på Luleå tekniska universitet: ”AI möjliggör fusk”

Publicerad

Innan de nya riktlinjerna gällande artificiell intelligens, AI, är på plats är det upp till varje enskild lärare att hantera AI:n på Luleå tekniska universitet, men även studenterna stöter på vissa oklarheter.

– Problemet just nu är att det inte är tydligt vad du som student faktiskt får göra, säger Erik Henriksson som studerar stadsvetenskap på LTU.

Utbytesstudenten Tomke D'Souza använder sig av AI-verktyg på universitetet, bland annat genom att sammanfatta längre texter som hon behöver läsa eller för att få förslag på bättre formuleringar i text. Hon märker dock av att studenter använder AI för att fuska.

– Det ger många möjligheter till att fuska – du kan skriva en hel uppsats med AI om du vill, säger hon.

Tror inte riktlinjer räcker

Erik Henriksson tycker att det i nuläget saknas riktlinjer. Däremot tror han inte heller att riktlinjer nödvändigtvis kommer att stoppa AI-fusk när de väl är på plats.

– Jag tror att det som behövs är att man kan se om någon har använt AI. Riklinjer hjälper till viss del, men i slutänden måste man nog ha något ytterligare för att se om det har fuskats eller inte, säger han.

I klippet hör du vad studenterna ser för för- och nackdelar med AI.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.