Foto: SVT Arkiv

Sunderby sjukhus – operationer ställs in

Publicerad

Vårdsplatskrisen på Sunderby sjukhus är närmast total och nu ställer ortopediavdelningen in alla planerade operationer under veckan.

I måndags var det 38 färdigbehandlade patienter som låg kvar på sjukhuset.

På tisdagen var den siffran nere på 30 patienter sedan Luleå och Bodens kommuner tagit hem åtta patienter.

”Alldeles för mycket”

– Men det är också alldeles för mycket i vilket fall som helst. Det motsvarar en och en halv vårdavdelning och det är klart att det får konsekvenser, säger Anders Sundelin, länschef för ortopedin och fortsätter:.

– För vår del handlar det om att vi ställt in alla planerade operationer under den här veckan och jag vet att kirurgen ställt in en del av sina planerade ingrepp.

Enligt Katarina Johansson, biträdande närsjukvårdschef i Luleå och Boden, är vårdplatssituationen mycket ansträngd för att inte säga krisartad.

– Vi har ett högt inflöde på akuten och akut brist på vårdplatser. Vi har därför öppnat sju extra vårdplatser som en extraordinär åtgärd utifrån det tuffa läget som är, säger hon. 

”Väldigt skört”

Sjukhusledningen följer utvecklingen via flera samordningsmöten vaje dag.

– Det är väldigt skört just nu och det krävs tät samordning för att klara av situationen. Kris? Ja, det är där vi är nu, säger Katarina Johansson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer