På grund av covid-19 ökar efterfrågan på friskintyg. Foto: SVT

Allt fler vill ha friskintyg inför resor – svårt att få i Norrbotten

Uppdaterad
Publicerad

Efterfrågan på friskintyg från Covid-19 ökar. På Cederkliniken i Piteå är kunder beredda att betala tusenlappar – men kliniken får inte erbjuda testet.

För att få resa till många länder just nu krävs färska friskintyg som är max 72 timmar gamla. Därför efterlyser många Corona PCR, prov för aktiv sjukdom, för att bevisa att man inte är sjuk.

– Man vill kunna åka på en resa, begravning eller delta i något sportevenemang, säger Petter Tuorda, verksamhetschef på Cederkliniken i Piteå.

Coronaviruset i Norrbotten

Regionen har satt stopp

Kliniken har försökt bedöma hur behjärtansvärt skälet för en provtagning är. Och säger själva att man utifrån det prioriterat det högre än vad man ska.

– Till exempel människor som ska åka utomlands till nära anhörigs begravning. Vi har frågat Region Norrbotten men fått direktivet att vi inte ens får provta av icke medicinska skäl, säger Petter Tuorda.

Villiga att betala drygt 2000 kronor

Petter Tuorda berättar att folk är beredda att betala drygt tvåtusen kronor som testet kostar, och vill gärna se att Region Norrbotten lättar på sina restriktioner.

Hör Cederklinikens verksamhetschef i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Norrbotten

Mer i ämnet