Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet hör du varför, Johan Kristoffersson, stiftsskogvaktare vid Svenska kyrkan, tycker det är viktigt att gynna vitryggig hackspett. Foto: Viktor Lundmark/SVT

Svenska kyrkan vill rädda vitryggig hackspett – avverkar stort skogsområde i Luleå

Uppdaterad
Publicerad

De senaste åren har den akut hotade vitryggiga hackspetten setts flera gånger i Norrbotten. Nu vill Svenska kyrkan ge den en fristad i närheten av världsarvet i Luleå.

– Den är ett affischnamn. Får vi vitryggen att trivas vid Gammelstadsviken och Hägnan så är det jackpott, säger Johan Kristoffersson, stiftsskogvaktare.

De senaste åren har varit bra år för den akut hotade vitryggiga hackspetten.

2020 lockades fågelskådare från hela landet till Boden efter rapporter om den sällsynta fågelarten. SVT Nyheter Norrbotten var också där och lyckades fånga den på bild.

2022 meddelade Länsstyrelsen att ett par vitryggar haft en lyckad häckning i länet och fått två ungar.

Tar bort granar

Nu ger sig Svenska kyrkan i Luleå in i leken. I skogen i närheten av Hägnan kommer kyrkan att ta bort granar för att istället få en lövdominerad skog – något den hotade fågelarten trivs i.

– Gynnar man den vitryggiga hackspetten gynnar man 200 andra arter av insekter, lavar, mossor, svampar och andra fåglar också, säger stiftsskogvaktare Johan Kristoffersson.

I klippet hör du varför Svenska kyrkan tycker det är viktigt att gynna vitryggig hackspett.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.