Foto: SVT

Sverige vill förbjuda PFAS-ämnen: ”Extremt svåra att bryta ner”

Publicerad

Kemikalieinspektionen arbetar tillsammans med flera EU-länder för att kraftigt begränsa användandet av PFAS-ämnen. Syftet är att förbjuda all användning inom EU som inte är nödvändig för samhället.

– PFAS är en ämnesgrupp som är extremt svåra att bryta ned. Därför vill vi minimera användandet av ämnena, berättar Jenny Ivarsson, strategisk rådgivare på Kemikalieinspektionen.

Samarbete med andra länder

Kemikalieinspektionen har inlett samarbete med myndigheter i Tyskland, Nederländerna, Danmark och Norge för att ta fram omfattande begränsningar som man arbetar med att få in i EU:s kemikalielagstiftning.

– Vi skulle inte ge oss på det här arbetet om vi inte trodde på det. Vi ser att vindarna blåser åt det här hållet. EU-kommissionen har själva tagit fram en ambitiös kemikaliestrategi och där är PFAS inkluderad. Och med ett väl underbyggt lagförslag tror vi att vi når framgång, menar Jenny Ivarsson.

Kan påverka immunsförsvaret

Det finns 5000 olika PFAS-ämnen och studier har visat att ämnena kan påverka immunförsvaret. PFAS-ämnen finns i många produkter som exempelvis smink, skidvallor och brandskum. PFAS som släpps ut i miljön hamnar till slut i grödor och livsmedel eftersom ämnena i princip inte kan brytas ned.

I Sverige finns inga rättsligt bindande gränsvärden för PFAS i livsmedel och vatten. Livsmedelsverket har tagit fram rekommendationer på en åtgärdsgräns på 90 nanogram per liter dricksvatten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.