Max i Abisko klimatstrejkar – ”Vi måste göra någonting nu”

Uppdaterad
Publicerad

Idag klockan 10 gick Abiskoskolan ut i klimatstrejk. Det som en del av den världsomspännade manifestationen inspirerad av klimataktivisten Greta Thunberg.

I augusti förra året satte sig Greta Thunberg utanför Riksdagen i en strejk för klimatet. Sedan dess har hennes handlingar spridit sig över stora delar av världen och under fredagen var det dags för en världsomfattande klimatstrejk. Något som Abiskoskolan, som nordligaste skolan i Sverige, hakade på.

–Globalt är klimathotet brådskande. Eftersom vi bor i Abisko tänkte vi att vi måste visa att vi bryr oss om klimatet. Samtidigt är faktiskt klimatet här uppe i de nordliga breddgraderna väldigt viktigt för hela världen, säger en av initiativtagarna Ellen Dorrepaal, docent vid forskningsstationen Climate Impacts research centre i Abisko.

Skolstrejk för klimatet

Klimatlöfte

Abiskoskolans elever och lärare var med och marschen gick mot Abisko hamn där de medverkande uppmanades att gärna klä sig i blått och ta med sig banderoller eller skyltar för att visa vilka klimatåtgärder man tycker att regeringen ska ta.

Ute på Torneträsk lämnade man sedan sina egna klimatlöften och avslutade det hela med att bilda mänskliga snöflingor för att påpeka vikten av arktisk snö och is för hela världens klimat.

I Abisko har det under de senaste åren skett mycket forskning runt klimatförändringar. Bland annat runt snömängderna som fallit de senaste åren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skolstrejk för klimatet

Mer i ämnet