I videon berättar systrarna Tina och Sara Sandström om hur ilskan omsattes till drivkraft och varför behovet är så stort av en kvinnojour i Piteå. Foto: Jimmy Bäckström/SVT

Systrarna Sandström strider för en ny kvinnojour i Piteå: ”Enormt behov”

Uppdaterad
Publicerad

Många norrbottniska kommuner har kvinnojourer som driver skyddat boende för kvinnor som utsatts för våld i nära relation. Piteå driver skyddat boende i egen regi men har bara personal under dagtid. Någon kvinnojour har inte funnits sedan 2016 – men det tänker systrarna Sandström ändra på.

Vid länsföreningen för kvinnojourerna i Norrbotten talas det ofta om systerskap som ledord bland de som stöttar och tar hand om kvinnor som blivit hotade och misshandlade.

Föreningen nämner också att man önskar att det fanns kvinnojourer i samtliga 14 kommuner. Den ideella verksamheten går ofta på knäna och klarar sig bara om jourerna hjälps åt.

Kvinnojourer i Norrbotten

”En katastrof på så många plan”

Men går det som systrarna Sandström vill så får länsföreningen snart två önskningar i en: systerskap och ytterligare en kvinnojour.

– Det är ett enormt behov i Piteå för vi har ju inte haft en fungerande kvinnojour sedan 2016. Det är en katastrof på så många plan och framförallt för kvinnorna som behöver stöd och inte har någonstans att vända sig, säger Tina Sandström.

Vill se bemanning utanför kontorstid

Systern Sara Sandström understryker att det inte räcker med den hjälp som finns vid Piteå kommun i dag. Personalen är bara på plats under dagtid.

– När man väl behöver hjälp måste det finnas någon där och det gör det inte nu. Det är inte bara under kontorstid som man behöver hjälp utan det kan även vara på kvällar och helger. Just nu är det faktiskt Luleås kvinnojour som hjälper kvinnor i Piteå och i slutändan avvisas dem, säger hon.

Kommunen erbjuder bara stöd dagtid

2016 lades den förra kvinnojouren ned och sedan dess har Piteå stått utan en egen kvinnojour. Kommunen har inte heller stöttat någon närliggande jour ekonomiskt de senaste fem åren.

Däremot driver kommunen ett skyddat boende i egen regi och står för kostnaden gällande tre årsarbetare, hyror och förbrukningsmaterial. Men nu säger socialnämndens ordförande i Piteå, Sven-Gösta Pettersson (S), att man är beredd att stötta en ny kvinnojour.

– Inget beslut är taget men jag räknar med att vi på något sätt kommer att hjälpa till ekonomiskt, säger han.

”Hoppas på minst två heltidsanställda”

Men systrarna Sandström har högre ställda förväntningar eftersom den förra kvinnojouren tvingades lägga ned 2016.

– Jag hoppas på minst två heltidsanställda och att de betalar för lokalen. Det är nog ett minimum för att det ska fungera och sedan behöver vi massor av volontärer, säger Tina Sandström.

I videon berättar systrarna om ilskan som blev en drivkraft och varför behovet är så stort av en kvinnojour i Piteå.

Anmälningar om våld mot kvinnor i Norrbotten 2017-2021

2017: 1 106 st

2018: 1 271 st

2019: 1 204 st

2020: 1 372 st

2021: 971 st (tom 1/11)

Källa: Polisen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kvinnojourer i Norrbotten

Mer i ämnet