Johan Jonsson

Tågproblemen fortsätter

Publicerad

I Norrbotten fortsätter tågen att vara inställda och komma försent – till skillnad från tågtrafiken i grannlandet Norge.

På tågstationen i Luleå var de mer eller mindre kaos under jul- och nyårshelgen, med inställda tåg och uteblivna ersättningsbussar

De ansvariga skyller på vinter, kyla och upphandlingar som inte hållit vad som utlovats.

Tågproblem i Norrbotten

Tågen som köpts in av Norrtåg är byggda av Tyska Alstrom och är i sitt orginalutförande inte vinteranpassade, men leverantören lovade att bygga om dem så att de skulle klara det svenska vinterklimatet.

Minus 35 grader, snö och kraftig isbildning skulle de klara, men som tågen är nu så fryser de undertill så att is packas kring hjul och bromsar.

Norrtåg och Norrlandståg som ansvarar för tågtrafiken här uppe kan inte heller lova att problemen ska lösa sig på kort sikt, vilket betyder att passagerarna nog även fortsättningsvis måste vänja sig vid tågförseningar och rent av inställda tåg vintertid.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tågproblem i Norrbotten

Mer i ämnet