Tahira och Duaa i Gällivare ska utvisas – efter elva år i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Tahira Masood var bara 14 år när hon tvångsgiftes med en 19 år äldre manlig släkting. För att kunna genomföra giftermålet ändrade den manliga släktingen Tahiras ålder med fyra år – en ändring som gör att hon nu ska utvisas – efter elva år i Sverige.

Nu står hoppet kvar till en överklagan.

När Tahira Masood kom till Sverige för elva år sedan var hon i gravid i sjätte månaden med sin dotter Duaa.

– När jag insåg att jag bar på en flicka såg jag ingen annan utväg än att lämna Pakistan. Jag ville inte att hon skulle växa upp på samma sätt som jag och min syster, säger hon.

Utvisningshotet mot Tahira och Duaa

Nekats asyl vid två tillfällen

Tahira Masood har genomgått två asylprocesser samt en ansökan om arbetstillstånd men hon har fortfarande nekats arbetstillstånd.

Vid sin andra asylprocess började Tahira Masood att arbeta. Hennes första jobb fick hon på ett av de lokala hotellen. Ett jobb som hon fortfarande tar några extra skift på och i dag har hon en heltidstjänst som köksbiträde i Gällivare kommuns skolkök.

När Tahira nekades asyl för en andra gång ansökte hon om spårändring, genom den kan hon få ett arbetstillstånd och därmed också rätt att stanna i Sverige – men även den ansökan har Migrationsverket nekat.

Tvingades gifta sig – kan inte verifiera sin identitet

Anledningen till att Migrationsverket säger nej är att de uppmärksammat att hon har två olika födelsedatum i de dokument som hon lämnat in för att verifiera sin identitet.

En del av handlingarna skapades för 23 år sedan när en manlig släkting till Tahira Masood skulle tvångsgifta sig med henne, när hon var 14 år. Ett övergrepp som ser ut att fortsatt jaga henne.

I klippet berättar Tahira vad hon tror kommer hända om de tvingas återvända till Pakistan.

Kvinnors situation i Pakistan

Våld mot kvinnor är ett mycket allvarligt och utbrett problem. Media och civilsamhällesorganisationer rapporterar om hedersmord, brännskador, syraattacker, våld i hemmet, stympning, våldtäkt, sexuellt ofredande och om kvinnor eller flickor som säljs eller ges bort som del i konfliktlösning mellan stammar. Enligt människorättsorganisationer dödas omkring 1 000 människor av hedersrelaterat våld årligen, varav två tredjedelar av dessa är kvinnor.

Tvångsgiftermål förekommer, trots ett förbud i grundlagen. Arrangerade äktenskap är norm i alla samhällsklasser. Enligt lagen kan kvinnor gifta sig vid 16 års ålder, medan åldersgränsen för män är 18 år. Efter giftermål är en kvinnan ofta helt utlämnad till mannen och hans familj.

Källa: Regeringskansliet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Utvisningshotet mot Tahira och Duaa

Mer i ämnet