Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ett flertal tandläkare och tandhygienister har hört av sig till SVT Norrbotten kring tandvården. Hör några av deras vittnesmål i videon ovan. Foto: SVT Grafik

Hör vrålet från golvet – tandläkare i Norrbotten ger sin syn på tandvården

Publicerad

Ett flertal tandläkare och tandhygienister i Norrbotten vittnar om en mycket stressad arbetsmiljö, hur tandvårdskrisen bara accelererar och att de inte hinner med akuta och prioriterade fall – något som regionrådet Linda Frohm (M) tidigare sagt till SVT att man gör.

I slutet av november 2021 berättade SVT Norrbotten hur hundratals patienter faller mellan stolarna när varken Folktandvården eller de privata aktörerna kan hjälpa dem. Efter rapporteringen vällde vittnesmålen in.

”Hinner med akuta barn – inte vuxna”

De tandläkare och tandhygienister som SVT har varit i kontakt med vill alla vara anonyma, men deras vittnesmål är eniga – tandvården är i kris. Så pass att man inte alltid klarar av de akuta fallen som ligger högst upp på prioriteringslistan.

Vilket går stick i stäv med regionrådet Linda Frohms (M) uttalande till SVT i november 2021.

– Vi klarar av barnen men inte de vuxna. Vi hjälper patienter med värk, svullnad eller feber. Men även frakturerade tänder och tappade lagningar utan värk är akuta besvär, säger en anonym tandläkare i norra Norrbotten.

Tandläkarens uppgifter delas av en tandhygienist i samma trakter, som även berättar hur akuta patienter som bor i Gällivare kan bli tvungna att åka till Arvidsjaur, utomläns eller utomlands.

Prioriterar bort toabesök

En annan tandläkare berättar att hon tidigare har arbetat inom Folktandvården, men blev sjukskriven på grund av stressrelaterad utmattning. 

Nu arbetar hon deltid på en privat klinik. Tandläkaren beskriver sin före detta arbetsplats som toppstyrd med en chef utan bakgrund inom tandvården, vilket ledde till konflikter. Arbetsmiljön var även oerhört stressig med uppemot 20 patienter per dag. 
 
– Du känner att du behöver gå på toaletten, men prioriterar bort det för att du har dåligt samvete över patienter som får vänta.

”Tandläkare slutar på grund av arbetsmiljön”

Ytterligare två tandläkare skriver i ett mejl till SVT om en stressig vardag och om chefer som inte vill möta tandläkarnas önskemål.

– De pratar väldigt ofta om pensionsavgångar men det är minst lika många tandläkare som slutat på grund av arbetsmiljön och/eller löner.

De beskriver även, precis som övrig tandvårdspersonal som SVT har pratat med, hur i stort sett allt fokus i Norrbotten ligger på barntandvård och akuttandvård.

– Det är som att utbilda sig till bilmekaniker men sedan bara stå och byta däck och tändstift.

Hör fler synpunkter från de anställda kring tandvården i Norrbotten i videon ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tandvården i Norrbotten

Mer i ämnet