Anna Forssberg på Tjejjouren i Luleå berättar om hur jouren ser på ökat porrsurfande och sexuella övergrepp. Foto: SVT/Jimmy Bäckström

Tjejjouren: Fler unga tjejer vittnar om sexuella övergrepp

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler unga tjejer hör av sig och berättar om sexuella övergrepp, enligt Tjejjouren i Luleå. I andra europeiska länder har porrsurfandet ökat markant under coronapandemin. Detta oroar Tjejjouren då det, enligt dem, finns en koppling mellan porr och sexuella övergrepp.

– Vi har inga siffror från Sverige men om vi tittar på Spanien och Italien så efter två dagar i karantän såg man siffror på 60 procents ökning, säger Anna Forssberg, samordnare på Tjejjouren.

Fler berättar om sexuella övergrepp

I dag höll länsstyrelsen i Norrbotten en presskonferens tillsammans med Tjejjouren i Luleå och polisen för att ge en bild av coronaläget i länet med inriktning på vilka effekter viruset kan få för olika grupper i samhället.

Coronapandemin

Anna Forssberg menar att porrsurfandet även bidrar till sexuella övergepp, vilket Tjejjouren har fått in fler samtal kring den senaste tiden.

– Jag skulle inte vilja säga att det nödvändigtvis har en koppling till corona. Utan det här har ökat över tid.

I videon ovan berättar Anna Forssberg vid Tjejjouren i Luleå mer om hur porrsurfandet kan ge en snedvriden bild av vad som förväntas av en i en relation.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet