Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet ser du när ett helt hus flyttas från Malmberget till Gällivare. Foto: LKAB

Se husen rullas ut från Malmberget till Gällivare

Uppdaterad
Publicerad

Fram till torsdag den 1 september kommer LKAB att flytta tolv hus till det nya bostadsområdet vid Nuolajärvi i samband med gruvbrytningen i Malmberget. 

– Allt har gått enligt plan och det har inte uppstått några problem som inte har gått att lösa på plats, säger LKAB:s Wesley Overklift.

Samhället i Malmberget måste flyttas för att gruvbrytningen ska kunna fortsätta och de tolv hus som flyttas i veckan blir de första att placeras i Nuolajärvi.

– Det är hus som har estetiskt värde med 20-tals klassicistiska drag som man vill bevara, säger Wesley Overklift, marknads- och kommunikationsstrateg på LKAB.

Inga skador hittills

Hittills har det inte rapporterats några skador på vägen eller på fastigheterna i samband med den iögonenfallande flytten.

– Vi tycker att det är jättekul att man kommer och kollar men det är viktigt att man följa trafikreglerna, håller avstånd från husen och att man tänker till när man parkerar så att man inte blockerar andra fordon, säger Overklift.

Flytten pågår från klockan 20 på kvällarna och beräknas hålla på i 4–6 timmar per dag till och med torsdag. Ytterligare två bostadshus planeras att rulla iväg vecka 38.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.