Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Trafikverket klargör var de vill att Kirunas nya järnvägsstation ska placeras. Kiruna kommun och LKAB gillar också placeringen. Foto: Trafikverket

Trafikverket: Här ska Kirunas nya järnvägsstation placeras

Publicerad

Det finns flera förslag på var Kirunas nya järnvägstation ska placeras. Nu lämnar Trafikverket sitt och anser att alternativet ”Centrumnära söder om Lombololeden” är bäst.

Trafikverket menar lokaliseringen främjar utvecklingen av Kiruna och ger god tillgänglighet.

– Alternativet ger förutsättningar för en god samhällsutveckling i Kiruna och läget medför att stationen är lättillgänglig med möjlighet till bra gång- och cykelvägar, säger Marie Stenman, projektledare vid Trafikverket, i ett pressmeddelande.

Detaljer ska finslipas

I arbetet med järnvägsplanen har flera alternativa placeringar av en ny järnvägsstation utretts. Under hela processen har ett flertal samråd genomförts, det senaste under 2020, för att samla in synpunkter och underlag till projektet från intressenter och allmänheten.

– Nu samråder vi och presenterar det alternativ som Trafikverket förordar. Efter samrådet så behandlar vi de inkomna åsikterna och yttrandena och gör ett formellt ställningstagande. Vi kommer då, i det fortsatta arbetet med planen, att finslipa på detaljerna i förslaget och i det arbetet är samråd med berörda oerhört viktigt, säger Marie Stenman, projektledare vid Trafikverket.

Kommunen och LKAB positiva

Kiruna kommun och LKAB är nöjda med beskedet från Trafikverket även om frågan om vem som ska betala återstår att lösa.

–  Om det blir en centrum nära placering då behöver det till en annan finansiering, säger Anders Lindberg, presschef vid LKAB.

I kllippet hör du kommentarer från LKAB och Trafikverket.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Stadsomvandlingen i Kiruna

Mer i ämnet