Foto: SVT

Region Norrbotten kräver centrumnära station i Kiruna

Uppdaterad
Publicerad

Region Norrbotten ställer sig bakom Kiruna kommuns krav att en ny järnvägssträckning med tågstation ska byggas i Kiruna nya centrum. ”Vi har ett intresse av att fler ska åka tåg och annan kollektivtrafik”, säger länsrådet Maria Stenberg (S).

Maria Stenberg har skrivit under skrivelsen i egenskap av ordförande i Kollektivtrafikmyndigheten. Men det är också undertecknat av Johan Antti, länsråd vid Länsstyrelsen i Norrbotten, Glenn Berggård (V), vice ordförande i Region Norrbotten samt Britta Flinkfeldt (S), ordförande för Norrbottens kommuner.

Skrivelsen är adresserad till Trafikverkets generaldirektör Lena Erixon, näringsdepartementet och infrastrukturminister Thomas Eneroth (S) med kopia för kännedom till LKAB.

Stadsomvandlingen i Kiruna

Centrumnära station

Parterna kräver en tågstation vid Kirunas nya centrum, vilket innebär en järnvägsdragning på en knapp mil och anläggandet av ett nytt stationsområde.

– Det är en angelägenhet för både Kiruna kommun och länet att hållbara och funktionella transporter, säger Maria Stenberg (S).

I skrivelsen framhålls samma argument som Kiruna kommun har anfört i sina krav till regeringen, funktioner som avvecklas i stadsomvandlingen ska ersättas med motsvarande funktioner.

Kiruna kommun har hotat med att inte gå med på att omvandla stadsbebyggelse till gruvområde om inte kravet hörsammas. LKAB:s vd Jan Moström har å sin sida slagit fast att man anser att dagens station två kilometer väster om Kiruna är att betrakta som permanent.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stadsomvandlingen i Kiruna

Mer i ämnet