Polisen har under de senaste dagarna letat flera försvunna personer i Norrbotten. Foto: SVT

Tre försvunna i Norrbotten på kort tid

Uppdaterad
Publicerad

Tre personer är försvunna i Norrbotten sedan förra veckoslutet. Två män är borta i Arjeplog och en man i Långträsk.
– Polisen har en helikopter uppe i luften som under dagen försöker flyga över de aktuella områdena, säger Maria Jaokbsson, kommunikatör vid polisen i Norrbotten.

På torsdagskvällen anmäldes en 30-årig man saknad  och på fredag kväll hittade en anhörig till mannen en bil på vägen mot Långträsk väster om Piteå som den försvunne mannen ska ha använt. Sökinsatserna från polis och fjällräddning har sedan dess varit koncentrerade till området.

– Han söks fortfarande i trakterna kring Långträsk, säger Marie Jakobsson när SVT pratar med henne på tisdagseftemiddagen.

Hoppet ute

Under fredagsmorgonen anmäldes en man i 70-årsåldern försvunnen efter en fisketur vid Hästskoforsen i Laisälvsområdet i Arjeplog. Mannens kanot och ryggsäck påträffades vid Hästskoforsen under fredagen men mannen har inte hittats trots att helikopter, polis med hund och fjällräddare letat efter honom.

– Eftersom det inte längre finns något hopp om att hitta honom vid liv och söka enligt lagen om skydd mot olyckor så är det nu överlämnat till lokalpolisområdet, säger Marie Jakobsson.

Vad innebär det i praktiken?

– Polispatrull och hundpatrull kan söka när det inte inträffar akuta händelser.

En person hittades avliden

Under söndagen anmäldes ytterligare  två personer försvunna på sjön Tjeggelvas i Arjeplog. Polisen sökte efter turisterna med hjälp av helikopter, fjällräddare och räddningstjänst. En av männen, som var i 40-årsåldern, påträffades avliden. Den person som ska ha varit i hans sällskap är inte hittad.

– Även det ärendet är nu en fråga för lokalpolisområdet, säger Marie Jakobsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer