Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Endast en av sex gränsövergångar från Finland har ständig bevakning av svensk polis – trots nya inreseregler. I klippet ser du hur det såg vid gränsövergångarna i Haparanda under torsdagen. Foto: Jimmy Bäckström/SVT

Obevakade gränser i Norrbotten – här passerar människor fritt

Publicerad

Trots nya inreseregler till Sverige går det relativt enkelt att ta sig förbi en gränskontroll i Norrbotten. Anledningen är att endast en av sex gränsövergångar till Finland har ständig bevakning av svensk polis.

– Vi är inte dimensionerade för att täcka alla gränspassager, säger Mikael Rova, insatschef för gränskontroller i Norrbotten.

Den 28 december ändrades reglerna för att resa in i Sverige. För att bli insläppt måste alla utländska medborgare över 12 år visa upp ett negativt covid-19-test som är max 48 timmar gammalt. Gränspendlare undantas dock från reglerna.

Kör stickprov på de flesta övergångar

Norrbotten har totalt sex gränsövergångar mot Finland och fem av dem står obevakade stora delar av dygnet. Istället kör polisen stickprov eller kontrollerar resenärer specifika tider på dygnet.

Den ständiga bevakningen sker på E4:an, mellan Haparanda och Torneå, där tusentals personer passerar varje dag.

– Rent generellt är människor bra på att efterleva de här reglerna och vi tar den största majoriteten av de som reser in i landet, säger insatschefen Mikael Rova och syftar på gränsövergången mellan Haparanda och Torneå.

Utländska bilar kör rakt in i landet

I Haparanda finns det totalt fem gränsövergångar, varav tre av dem gäller för bilresenärer.

När SVT Norrbotten besöker Haparanda är det fritt fram på en av de mindre passagerna och ett flertal utländska bilar kör in i Sverige, utan att visa upp negativa covid-intyg som de nya reglerna kräver.

Se hur det såg ut vid gränsen i Haparanda i videon ovan och hur polisen arbetar.

Den 28 december börjar Folkhälsomyndighetens nya föreskrifter gälla, som innebär att utländska medborgare över tolv år som inte är bosatta i Sverige ska uppvisa ett högst 48 timmar gammalt negativt covid-test vid inresa.

Men för de som kan visa att de återkommande (minst en gång i veckan) passerar gränsen för att utföra arbete eller studera i Sverige eller något annat land räcker det att den resande kan visa upp ett vaccinationsintyg, eller ett intyg om negativt provsvar från testning för pågående covid-19-infektion där testning utförts inom en vecka före ankomsten.

Källa: Polisen

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer