Stefan Enbom, vd för Luleå Hockey, berättar varför det inte finns någon ambulans på plats när Luleå Hockey/MSSk spelar match. När herrarna spelar så gäller andra regler. Foto: Jonathan Ferm/SVT

Trots otäcka skadan – ingen ambulans under kvällens SM-final i Luleå

Publicerad

Vid söndagens hockeymatch var Luleås spelare Jenni Hiirikoski nära att få halsen avskuren av en skridsko och det blev dramatiskt då det saknades ambulans på plats. Vid kvällens match – när Luleå Hockey/MSSK  spelar för guld – kommer det inte heller att finnas någon ambulans på plats.

– Nej, för vi har inget sådant avtal, säger Stefan Enbom, Luleå Hockeys vd.

Enligt uppgift dröjde ambulansen 27 minuter i samband med olyckan i hockeyarenan i Luleå. När herrarna spelar i SHL-ligan finns det alltid en ambulans på plats.

– Det är olika regler för olika hockeyligor. I regelverket för SHL är det bestämt att det ska finnas en ambulans redo och det har gällt de senaste 20 åren, säger Stefan Enbom.

Betalar för herrarnas ambulans

Varför är det inte samma säkerhetsregler i damernas SDHL-liga?

– Vi betalar en kvarts miljon om året för att ambulansen ska vara på plats under herrarnas matcher. Damligan är inte världens rikaste liga och ekonomin påverkar. Men det pågår en diskussion sedan tidigare om hur vi ska göra deras matcher säkrare med vårdpersonal på plats, säger Stefan Enbom.

Ambulansen kan ryckas

Att det dröjde 27 minuter tills ambulansen för på plats vid söndagens olycka berodde på att samtliga ambulanser i området var upptagna på annat håll.

– Även när herrarna spelar så kan vi inte trots avtalet vara garanterade att ambulansen finns där under hela matcherna. Regionen prioriterar larmen som kommer och behövs ambulansen på annat håll så åker den dit den bäst behövs, säger Stefan Enbom.

Hur reagerade du på  olyckan som Jenni Hiirikoskis råkade ut för?

– Det var en otäck olycka  men det var tur att det fanns en kirurg i publiken som kunde hjälpa till i väntan på ambulansen, säger Stefan Enbom.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.