Tullens enorma knarkbeslag i Haparanda – värt flera miljoner

Uppdaterad
Publicerad

En dumpad väska i snön med flera kilo amfetamin och kokain – det blev tullpersonalens jaktlycka i Haparanda. Nu åtalas två män från Stockholm för grovt narkotikabrott.

Det var i början av året som en misstänkt bil och två män upptäcktes vid en bensinmack i Haparanda.

Föraren uppträdde nervöst och tullpersonal bestämde sig för att följa efter när bilen var på rull. Ekipaget stoppades i ett bostadsområde och intill bilen hittades en dumpad väska i snön med ett tungt innehåll:

  • Närmare fem kilo amfetamin.
  • Två kilo kokain.
  • Över 22 400 oxycontin- och MDMA-tabletter.

Värt flera miljoner på gatan

Tullens bedömning är att gatuvärdet på narkotikan uppgår till cirka 5,5 miljoner kronor.

– Det här är ett av de största narkotikabeslagen som kontrollgruppen i Haparanda har stoppat från att komma ut i samhället, säger Fredrik Leijerholt, chef vid Tullverkets kriminalavdelning nord.

Erkänner och förnekar brott

Under torsdagen åtalades de två männen som är i 30- respektive 40-årsåldern. Bägge två är hemmahörande i Stockholm och brottsmisstanken är grovt narkotikabrott.

Den yngre mannen har i förhör erkänt att han transporterat knark men inte varit medveten om mängden. Den andra mannen, som knöts till brottet med hjälp av DNA-teknik, förnekar gärningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.