Elin Berge med ett av sina fotografier på Kulturens hus Foto: SVT

Två utställningar som sätter kvinnor i fokus

Uppdaterad
Publicerad

Nu pågår två konstutställningar på Kulturen hus i Luleå. Båda med fokus på kvinnan.

En av utställarna är den prisbelönta dokumentärfilmaren Elin Berge som på lördagen hade vernissage på Kulturens hus med utställningen Queejna/Queen.

– Det är första gången som jag ställer ut i Luleå och det känns jätteskoj.

Utställningen Queejna/Queen visar bilder ur Elin Berges tidigare serier ”Suicide Girls” (2004), ”Slöjor” (2006), ”Bara Bröst” (2008), ”Drottninglandet” (2009), Kungariket (2015) samt nyare arbeten som ”Predators” (2018) och ”Awakening” (pågående arbete).

Hennes fotografier väcker angelägna frågor som till exempel: Vad är äkta kärlek och vem äger rätten till den kvinnliga kroppen.

Gittan Jönsson är den andra utställaren. Hon är en pionjär inom den feministiska konstvärlden med konstnärskap som sträcker sig över sex decennier.

Hon vill med sin utställning ”Korsdrag” skapa en plats där konstens vindar får blåsa fritt. Titeln anspelar på att vädra ut, att släppa in vindar, att bli lite omskakad. Det finns inte bara en sanning utan flera, inte bara en verklighet utan flera.

Utställningen pågår till söndag 4 november.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.