Deltidsbrandmannen Marcus Abrahamsson i Arjeplog uppmanar folk att respektera eldningsförbudet. Foto: Privat

Tvingades släcka skogsbrand efter slarvigt släckt eld

Publicerad

Deltidsbrandmannen Marcus Abrahamsson i Arjeplog fick i onsdags avbryta godnattsagan med sin son för att rycka ut på en skogsbrand. Och att det sedan visade sig att skogsbranden orsakats av någon som trotsat eldningsförbudet retar upp Marcus Abrahamsson. – Vi ställer upp i vått och torrt men dessa larm känns verkligen onödiga.

Det var i onsdags kväll vid halv åttatiden som deltidsbrandmannen Marcus Abrahamssons joursökare larmade om en skogsbrand i Gallakvarre i Arjeplog. 

Marcus Abrahamsson, som just höll på att läsa en godnattsaga för sin son, gav sig iväg tillsammans med några kollegor. Men väl på plats kunde de konstatera att den eld som härjade var en helt onödig sådan och en konsekvens av att någon trotsat eldningsförbudet. 

I ett facebookinlägg som delats av hundratals personer skriver han: ”När jag nu är här med mina kollegor kan jag bara konstatera att den eld ni lämnade efter er var starten till den skogsbrand vi nu är här för att släcka. Larmet kom när jag låg och läste godnattsaga för min son, vi hade vad man kallar kvalitetstid. Istället för en trevlig stund lämnade jag honom uppriven och förskräckt när jag sprang iväg. När ni valde att trotsa eldningsförbudet och tydligen var för stressade för att släcka ordentligt berövade ni mig denna tid.”

Respektera eldningsförbudet

Branden kunde släckas ganska snabbt, mycket tack vare att två privatpersoner påbörjat släckningsarbetet men Marcus Abrahamsson vill ändå uppmana personer som vistas i skog och mark att tänka till.

– Det är så otroligt onödigt. Tid, pengar och resurser går till något som inte hade behövt vara något från första början. Vi ställer upp i vått och torrt, men dessa larm känns verkligen onödiga, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.