Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Kommer inte klara sig på lönen” – i klippet berättar Roy Melchert vid SKR hur regeringsförslaget kan påverka flyktingar från Ukraina. Foto: SVT/Arkiv

SKR: Ukrainare blir beroende av försörjningsstöd med regeringsförslaget

Publicerad

Många ukrainska flyktingar som arbetar kommer att behöva söka försörjningsstöd för att klara sig, om regeringens förslag om folkbokföring för ukrainare går igenom, enligt SKR.

Orsaken är att den ukrainska gruppen stängs ute från flera förmåner.

Enligt förslaget ska de ukrainska flyktingarna, till skillnad från andra flyktingar med uppehållstillstånd och från svenskar, inte kunna få barnbidrag, bostadsbidrag eller äldreförsörjningsstöd och bostadstillägg.

Norrbotten och kriget i Ukraina

Det betyder att många kommer att bli beroende av försörjningsstöd från kommunerna, trots att de arbetar.

Blir utan bidrag

I särskilt hög grad gäller det de personer som kommit ensamma med barn till Sverige. Det krävs nämligen en relativt hög lön för att en ensamstående ska klara att försörja en familj, om man inte får barnbidrag, underhållsstöd eller bostadsbidrag.

– Både personer med etableringsersättning och även många av dem som arbetar kommer att behöva försörjningsstöd för att klara sig, Det är helt nya grupper, säger Roy Melchert, sektionschef på Sveriges Kommuner och Regioner (SKR).

Oklart om äldre ukrainare

Äldre personer i Sverige med låg pension har möjlighet att söka bostadstillägg och äldreförsörjningsstöd från Pensionsmyndigheten. Det blir inte möjligt för den ukrainska flyktinggruppen, vilket betyder att även äldre ukrainare kommer hänvisas till kommunerna för försörjningsstöd.

– För kommunerna blir det ökade kostnader, som regeringen inte tänker kompensera för, som det ser ut nu i alla fall. Det tycker vi är helt oacceptabelt, säger Roy Melchert.

Hör varför många ukrainska flyktingar kommer att få svårt att försörja sig, enligt SKR, i klippet ovan.

Ekonomin för ensamstående med barn

Så här blir ekonomin för en ensamstående ukrainsk kvinna som har två barn, 8 och 10 år gamla och deltar i Arbetsförmedlingens etableringsprogram på heltid. Hyran för en lägenhet beräknas till 8000 kronor per månad.

Etableringsersättning 9076 kr/månad.

Enligt försörjningsstödsnormen behöver kvinnan ha 22 000 kronor efter skatt per månad för att klara försörjningen för sig själv och sina barn.

Det betyder att kommunen behöver komplettera upp med 13 000 kronor per månad i försörjningsstöd.

källa: SKR

Regeringens förslag

Enligt förslaget ska ukrainska flyktingar kunna folkbokföras och få personnummer efter 12 månader i Sverige. De kan då ingå i arbetsförmedlingens etableringsprogram och få etableringsersättning 308 kronor per arbetsdag.

Gruppen få då också tillgång till hälso- och sjukvård samt tandvård, inklusive statligt tandvårdsstöd.

De får även möjlighet till VAB och arbetsbaserad föräldrapenning på grundnivå eller sjukpenningnivå.

De får också möjlighet att söka ekonomiskt bistånd och andra insatser enligt socialtjänstlagen.

Trots att gruppen folkbokförs så undantas de från bosättningsbaserade socialförsäkringsförmåner som huvudregel, så som exempelvis barnbidrag, bostadsbidrag och underhållsstöd, samt från LSS.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Norrbotten och kriget i Ukraina

Mer i ämnet