Den gravida kvinnan hade känt av minskade fosterrörelser. Foto: SVT/TT

Ultraljudsundersökning på Sunderby sjukhus dröjde – fostret dog

Uppdaterad
Publicerad

En kvinna i Norrbotten förlorade sitt barn i väntan på en ultraljudsundersökning som skjutits upp på Sunderby sjukhus. Nu riktar Inspektionen för vård och omsorg kritik mot region Norrbotten.

Vid en kontroll på mödravården beskrev kvinnan minskade fosterrörelser. När hon tre dagar senare uppsökte förlossningen konstaterades att fostret avlidit under natten. Händelsen inträffade i november 2017.

”Hanterade ärendet långsamt”

Kvinnans planerade ultraljud sköts upp med anledning av hög arbetsbelastning på förlossningen. På grund av detta gjordes en felbedömning då de inte uppmärksammade att de minskade fosterrörelserna pågått sedan fyra dygn tillbaka.

Inspektionen för vård och omsorg anser att region Norrbotten hanterade ärendet långsamt. Enligt vårdgivaren har man fört fortsatt diskussion med ansvarig mödravårdsöverläkare, då man funnit brister i informationskedjan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.