Ungdomar åtalas för nio anlagda bränder i Boden

Uppdaterad
Publicerad

Under fredagen väckte kammaråklagare Henrik Wallin åtal för nio av de totalt 15 anlagda bränder som utretts i Boden och Luleå kommun. Tre personer sitter fortfarande häktade, misstänkta för grov skadegörelse och en åtalspunkt gällande mordbrand.

Totalt är sex personer inblandade som i olika grad bidragit till bränderna, men tre av dessa bedöms ha varit drivande i gärningarna. Det handlar om en kvinna i 18-årsåldern, en 20-årig man och en man i 22-årsåldern. Tidigast nästa vecka kan det bli rättegång.

Kammaråklagare Henrik Wallin berättar att det är många åtalspunkter och mycket bevisning som ska tas upp. Bland annat finns videoklipp som de åtalade själva har spelat in när de utfört antändningarna.

Anlagda bränder i Boden

Flera erkännanden – andra nekar

– I sju av gärningarna har vi erkännanden från dem som antänt. Det är flera som varit aktiva i olika grader, bland dem är det vissa som förnekar sin inblandning, säger han.

Hör Henrik Wallin berätta mer om videoinspelningarna som de åtalade gjort, i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Anlagda bränder i Boden

Mer i ämnet