Utflyttningen hot mot idrotten

Uppdaterad
Publicerad

Utflyttning kan vara en orsak till att idrottandet bland barn och unga minskar. Det tror Michael Fleuron, Norrbottens Idrottsförbund.

SVT har i en serie reportage berättat om att allt färre barn och ungdomar idrottar. Trenden i Norrbotten är densamma som i riket i övrigt. Och speciellt svårt är det att behålla ungdomarna när de kommer upp i tonåren. Det tycker konsulent Michael Fleuron från Norrbottens Idrottsförbund.

Utflyttningen hotar

Under perioden 2004 till 2013 minskade antalet deltagartillfällen bland barn och unga i Norrbotten med 22 procent. Norrbottens idrottsförbund tror att ett skälen kan vara utflyttningen från glesbygd till städer.

#ETTSVERIGE – UNGDOMSIDROTT

– Tappar du några spelare från ett lag på grund av att dom flyttar kanske hela laget rasar ihop, säger Michael Fleuron, idrottskonsulent Norrbottens Idrottsförbund.

Mindre träning

Mikael Fleron lanserar idén om färre träningstimmar.

– När man är sexton säger tränaren att nu ska vi satsa och träna fyra fem gånger i veckan. Istället borde det kanske vara tvärt om. Man skulle säga att nu går vi ned och tränar två gånger så ni hinner med skola och allt det andra. Dom som vill nå eliten kommer fram ändå. Det handlar om att skapa ett livslångt idrottsintresse för den breda massan, säger han.

Konkurrerar med hockeyn

Kim Pavlovskis deltar i IFK Luleås målvaktsträning. Han tror att det minskade intresset för fotboll bland ungdomar i exempelvis Luleå kan beror på Luleå Hockey som spelar i högsta serien.

– Ishockeyn är populärare här och hockeylaget är bättre än Luleås A-lag i fotboll så dom kanske väljer ishockey istället, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#ETTSVERIGE – UNGDOMSIDROTT

Mer i ämnet